آشنایی با شهرستانهای استان آذربایجان شرقی
تاريخ : چهار شنبه 5 بهمن 1390برچسب:, | 1:21 | نویسنده :

شهرستان شَبـِستَر از شهرستان‌های استان آذربایجان شرقی در

 

 

ایران است. مرکز این شهرستان شهر

 

 

 

 

شبستر

 

است.

 

شهرستان شبستر در غرب آذربایجان شرقی با وسعت ۲۷۵۰ کیلومتر مربع قرار گرفته و در بین شهرستان‌های مرند، تبریز، ورزقان، خوی، سلماس و دریاچه ارومیه قرار گرفته‌است. شهرستان شبستر از شهرستان‌های واقع در جادهٔ ترانزیت تبریزارومیه بوده و در مسیر خط آهن ایران - ترکیه واقع شده‌است.

 

 

کوه می‌شو با جهت شرقی–غربی با طول بیش از یکصد کیلومتر و عرض سی کیلومتر مانند دیواری سرتاسر شمال منطقه را می‌پوشاند و این شهرستان را از شهرستان مرند و خوی جدا می‌کند. این کوهها در امتداد

 

 

 

 

کوههای قره داغ

 

قرار گرفته و بلندترین قله آن علی علمدار می‌باشد.

 

شبستر، شهر دانشگاهی است و به‌رغم جمعیت اندک آن، دانشجوی بسیاری در خود جا داده‌است. دانشگاه آزاداسلامی واحد شبستر، دانشگاه آزاد واحد خامنه، دانشگاه آزاد واحد صوفیان، دانشگاه آزاد واحد تسوج،

 

 

دانشگاه پیام نور شبستر و دانشگاه پیام نور بنیس و

 

 

 

 

دانشگاه جامع علمی کاربردی

 

شبستر از دانشگاه‌های این شهرستان ۱۲۰ هزار نفری است.

 

 

 

 

بندر شرفخانه،

 

 

 

 

دریاچه ارومیه

 

، و کوه‌های می‌شو داغ، از مظاهر طبیعی این شهرستان هستند.

 

صیفی‌جات سیس و میوه‌های شندآباد و کارخانه‌های آجرپزی وایقان و كارخانه هاي نساجي خامنه از مشخصه‌های این شهرستان هستند.شهر فرهنگي، تاريخي و قهرمان پرور

 

 

خامنه ودرختان چنار كهنسال آن و همچنین شهر

 

 

 

 

کوزه‌کنان

 

به ساخت سفالینه شهرت دارد و محصولات سفالین آن به اکثر نقاط کشور صادر می‌شود.

 

 

 

تصویری از شهرستان شبستر

 

شهرها: خامنه، شبستر، شرفخانه، شندآباد، سیس،

 

 

وایقان و

 

 

 

 

کوزه‌کنان

 

.

 

 

شهرها:

 

صوفیان

 

 

شهرها:

 

تسوج

 

 

 

تاریخ و فرهنگ

 

 

 

 

 

 

شبستر زادگاه شاعران و عارفان بسیاری نظیرشیخ محمود شبستری، شیخ محمد خیابانی و میرزا علی معجز شبستری است شیخ محمود شبستری متوفی به سال ۷۲۰ هجری قمری درآن شهر مدفون است و

 

 

 

 

امیر تیمور

 

به سال۷۷۸ ه.ق بعداز تسخیر تبریز به زیارت قبر او رفته‌است.میرزا علی معجز شبستری معروف به معجز شبستری در سال ۱۲۵۲ هجری شمسی در شبستر که در آن زمان قصبه‌ای کوچک بود متولد شد.وی فرزند حاجی آقا از تاجران بزرگ شبستر و پدر بزرگش حاجی میرزا بابا حاکم شبستر بود. وی دو برادر بزرگتر از خودش به نامهای حسن و حسین داشت که به استانبول رفت و آمد داشتند. میرزا علی معجز در شبستر در نزد شخصی به نام آخوند ملا علی با اصول قدیم تحصیل کرده‌است.معجز برای تاسیس یک مدرسه دخترانه با اصول امروزه برای دختران شبستر خیلی تلاش نمود و بالاخره با مساعدتهای رئیس فرهنگ وقت تبریز بنام آقای دکتر محسنی عماد السلطنه، اولین مدرسه دخترانه را در قصبه شبستر ایجاد نمود.

 

 

شهرستان شبستر تا عصر

 

 

 

 

قاجاریه

 

جزو املاک قاجاران بوده و بعداز انقراض این سلسله املاک و دارائی شاه جزو املاک دولتی درآمد. تااینکه درسال ۱۳۱۱ این ناحیه ازعرصه دولت درآمده و به مالکین رقبات(ارثی)انتقال داده شده‌است

 

 

 

 

 

 

ویژگیهای طبیعی

 

 

کوه می‌شو (

 

 

 

 

می‌شوداغ

 

) در گذشته از نظر تنوع گونه‌های زیستی منطقه‌ای ارزشمند به حساب می‌رفت و اکنون با تخریب زیستگاه‌ها و کم شدن شمار جانداران روبرو است.

 

 

 

می‌شوداغ در اشل اکوسیستمیک آذربایجان زیستگاهی پیرامونی و پشتوانه‌ای برای بقای بیوتای اندمیک آذربایجان محسوب می‌شود. وجود بیش از ۳۸۵ گونه گیاه شناخته شده و پوشش گیاهی و تنوع گونه‌ای اندمیک مخصوص و منحصر به می‌شو بیانگر ارزش و اهمیت پوشش گیاهی این منطقه‌است.

 

 

 

منطقه می‌شو از لحاظ قرار داشتن در میان مناطق حفاظت شده مرکان و منطقه شکار ممنوع یکانات از سمت شمال و شمال غربی و پارک ملی دریاچه ارومیه از سمت جنوب، و داشتن فون جانوری تنوع زیستی (بیوم) ارزشمند دارای اهمیت فراوانی است.

 


شیخ محمود شبستری،

 

 

شیخ محمد خیابانی و حاج محمد کوزه کنانی (از فعالان مشروطه)

 

 

 

 

میرحسین موسوی خامنه

 

نخست وزیر اسبق از مشاهیر این منطقه‌هستند. ضمناً شهرستان شبستر (منطقهٔ خامنه) زادگاه پدری آیت‌الله سید علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی ایران است.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 مسجد جامع شبستر

 

 

 

“ بناي نخستين اين مسجد شايد در زمان ايلخانان صورت گرفته اما در حوادث زمان در امان نمانده ، بارها فروريخته و از نو تعمير و تجديد بنا يافته است اكنون 42 گنبد ضربي آن بر روي سي پايه عريض آجري قرار گرفته است.در بالاي در ورودي مسجد، طاق سنگي جالبي نصب شده كه بالاي آن دو كتيبه سنگي به چشم مي خورد. مضمون كتيبه پايين چنين است : “ الامانه تجرالرزق و الخيانه تجرالفقر ”

 

 

 

در كتيبه بالا چنين نوشته شده است : “ وفق تعمير هذا المسجد الجامع الكبير في ايام جلاله سلطان الاعظم الخاقان، الاكرم، مولي ملوك العرب و العجم، سيد السلاطين العالم، السلطابن السلطان، والخاقان بن الخاقان، السلطان شاه طهماسب بهادرخان خلد تعالي مكه و سلطانه عمده الحاج و لاعيان و زبده التجار في الزمان، باني مباني الخيرات، صاحب الجود والبركات و حاجي بيرام بن آقا بابا الشبستري في 998 ” در تاريخ كتيبه ظاهرا هنگام نقر اشتباهي رخ داده و به جاي 978 هـ ق، 998 نوشته شده است. زيرا كه سال نهصدو نودو هشت هجري قمري مقارن با دوران سلطنت و فرمانروائي شاه عباس اول بوده است نه زمان شاه طهماسب صفوي كه به طور روشن نام وي در سنگنبشته آمده است.

 

 

 

مسجد، ايوان و مناره اي نيز دارد كه ستونهاي ايوان و كلاهك مناره همه چوبي و تازه و متعلق به نيمه اول قرن چهاردهم هجري قمري است.

 

 

 

درباره اين مسجد روايات افسانه اي نيز در بين عوام رواج يافته است:

 

 

 

“ چنانكه مي گويند در زير يكي از ستونهاي متعدد آن گنجينه اي نهفته است و نوشته اي روي هر كدام به مضمون زير “بونداديي” اوندادي” يعني در اين يكي نيست. در آن يكي است ثبت شده است و گويا به خاطر اين بوده كه كسي نتواند ستونها را جهت يافتن گنجينه خراب كند و نيز گويند در كنار يكي از ستونهاي آن، چنين نوشته است” ما چهل تخم مرغ را به يك شاهي خريديم، ليكن زن خود را طلاق نداديم، كه هرچند افسانه است، عبر آموز است.
ديگر مساجد شبستر عبارتند از : مسجد آخوند، سي و سه بيگ، شبگاه، قلعه باغ يت

نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:







  • بیماری ایدز
  • گلریزون